>

Jo Havenith


Ik noem mijn werk "beeldende poëzie uit Elkenrade".
Het thema "In het teken van Limburg" betekent voor mij een wezenlijke weergave van het drieluik Karnaval, Schutters en Processie's geplaatst in harmonie met het Limburgs landschap. Mijn verbonderheid met de Limburgse wereld wordt steeds opnieuw weer versterkt door mijn woon- en leefomgeving.
Kijken, kennismaken, de sfeer aanvoelen en op mij in laten werken, een start maken met schetsen, proberen zo raak mogelijk een indruk te geven, dat is mijn manier van werken.
De voorbije periode heeft heel wat tekeningen, schetsen en olieverven opgeleverd van mijn omringende landschap en "kultuurlandschap".
Hoe daarin de dorpen en buurtschappen vescholen liggen, hoe daarin de wegen en afrasteringen wegzinken of omhoogsteken in alle jaargetijden. Voor mij is het belangrijk om zo trefzeker als mogelijk ook de mens in dit landschap te plaatsen. De limburgse tradities, de zo oeroude Lmburgse gebruiken in onze tijd neer te zetten, met korte rake typeringen en vlotte olieverfschetsen, zie ik als mijn opgave.

 

 

De laatste jaren is het kleurgebruik voor mij een belangrijker beeldmiddel geworden. Olieverfschetsen passen meer bij mijn manier van werken en presenteren ook deze direktheid van werken in kleur en met grotere afmetingen.
Steeds weer probeer ik de bronk, een zeer waardevolle in de natuur gegoten traditie, het karnaval, een oeroud feest, en de schutterij, een kleurrijke en indrukwekkende stoet, van dichtbij en verder weg te plaatsen in de coulisse van het Limburgse landschap.