>

Kloosterbibliotheek Wittem


Jo Havenith, kunstenaar, met oog voor alles wat leeft...

Het is een kunst op zich om een oude woning in Kunradersteen te verbouwen tot een kunsthuis waar met behulp van eerlijk zonlicht beeldend werk - waarin het Limburgs landschap, het culturele leven rondom het gehucht Elkenrade een hoofdrol spelen - eeuwigheidswaarde krijgt op doek, papier, glas en in plastieken...Het lukte Jo en Leni Havenith wonderwel, door de kracht van een warm gezinnetje met drie kinderen.
Jo Havenith is een kind van het Heuvelland, in 1947 geboren te Bocholtz. Hij legt zijn basis als kunstenaar in de studie H.T.S. bouwkunde. Hierna gaat hij zijn horizon verleggen naar een wereld waar scheppende kunst prioriteit krijgt....Anders gezegd: hij gaat studeren aan de Jan van Eyk en Stadsacademie te Maastricht en reist naar Toscane om daar zijn opleiding tot tekenaar, schilder,en beeldhouwer rond te maken. Na zijn stadse periode in het oude Maastricht, vindt hij in het landelijke Elkenrade de rust die hij nodig heeft om zijn scheppende kunst de juiste vorm te geven. Hij ontdekt er zijn eigen stijl. De typische rondingen die al zijn creaties het signatuur Havenith geven. Als je naar zijn Heuvellandschappen kijkt, ga je nog meer van dit stukje Nederland houden.
Jo Havenith is een gedreven kunstenaar, zijn werk is dynamisch te noemen. Trefzeker penseelt hij zijn creaties. "Dit komt waarschijnlijk door mijn architectonische achtergrond, het directe strakke lijnenspel van de bouwtekentafel", zo meent de kunstenaar zelf zijn frisse aanpak te kunnen verklaren. Havenith is sowieso een duizendpoot, die open staat voor het leven. Hij is niet alleen de schilder, tekenaar, illustrator, keramist, beeldhouwer, vormgever, architect, graficus, en docent maar hij kookt net zo graag en als het zo uitkomt is hij de 'speelman' op gitaar of accordeon.
 

 

Expositie Kloosterbibliotheek Wittem

Tijdens de tentoonstelling in de sfeervolle ruimte van kloosterbibliotheek Wittem wordt u de kans geboden nader kennis te maken met de mens & kunstenaar Havenith, en uiteraard met een deel van zijn huidige werk.Wat hij er zelf over zegt? "Ik laat ook tijdens deze expositie zien dat mijn werk onlosmakelijk verbonden is met de grond van dit stukje Limburg, het arcadische landschap, verbonden met de Limburgse cultuur. Dit alles laat mij niet ongemoeid. Ik toon: de schets, schilderij en het ruimtelijk beeld. Deze drie elementen van verbeelding blijven voor mij, hoe trefzeker ze ook zijn neergezet, veelal toch de aanwezigheid van de schetsmatige oorsprong zien. De studies van de Italiaanse renaissance hebben mij geleerd om deze elementen van vormgeving gelijktijdig aan te pakken. Vandaar de titel...'schets tot beeld'. Een groot aantal schetsen van de voorbije jaren zijn door dicher Colla Bemelmans voorzien van korte gedichten.
Kijken naar...elk jaargetijde, elke dag, de voor mij zo waardevolle in deze natuur gegoten tradities b.v. het carnaval, de bronk, de schutterijen; kennismaken, de sfeer aanvoelen, op mij in laten werken en zo raak, fijn of grof mogelijk neerzetten, zie ik als mijn opgave", zo probeert de kunstenaar zijn liefde voor het Heuvelland in eigen creaties weer te geven...

Joos Beckers