>

Jezuïtenkapel Sittard


In het kader van Zitterd Revisited ontstond in 2013 het idee om het interieur van de oude Jezuïetenkapel in de schootsvelden van Sittard te verfraaien met een wandschildering.
Van de benaderde kunstenaars heeft Jo Havenith een concreet voorstel voor het vervaardigen van een fresco ingediend met als titel “Levensstroom”.
Deze kunstenaar was als docent expressievakken aan Trevianum verbonden en deze school heeft langs twee wegen een band met de genoemde kapel. Het Bisschoppelijk College was wat betreft het middelbaar onderwijs voor jongens in Sittard immers de opvolger van het gymnasium van de Jezuïeten.
Het Serviam-lyceum, waarop ook Jo Havenith jarenlang werkzaam is geweest, lag op een steenworp afstand van de genoemde kapel. Daarom heeft Trevianum er ook voor gekozen om aan het project een educatief element te koppelen.
In het kader van bezuinigingen in het plan van Zitterd Revisited werd het project voorlopig op een wat langere baan geschoven, maar de Stichting Jacob Kritzraedt Sittard besloot vanwege de gevorderde voorbereidingen van en gewekte verwachtingen bij de kunstenaar het project te adopteren, mits er 
voldoende financiën verworven zouden kunnen worden. Bij dit initiatief sloten enkele particulieren zich aan.
Inmiddels is voor bepaalde onderdelen van het project sponsoring mogelijk gebleken: bijvoorbeeld het opknappen van het hekwerk en bouwkundige ondersteuning gecombineerd met het leerlingwezen.
Ook de gemeente Sittard-Geleen – eigenaar van de kapel- omarmde het project en draagt bij in de kosten. 
Voor de educatieve component is een duidelijk plan gemaakt (effectuering medio 2017).

 
Image rotator